Nyárindító vízitúra a Sugovicán – Nagy Vízreszállás

Nyárindító vízitúra a Sugovicán – Nagy Vízreszállás

Baja és Gemenc legnagyobb vízreszállását tervezzük június 15-én, Gyertek el Ti is! - Családi, baráti, egyéni, céges részvétel Időpont: 2024.06.15. 9:00 - 17:00 Helyszín: KAJAK-KENU PONT 6500 Baja, május 1 sétány 13. szervező/rendező: MAVITUSZ, Mogyi Bajai Vízisport Klub Baja Bács-Kiskun megye déli részén, a Duna bal partján fekvő város. A megye második legnagyobb városa. Határa átnyúlik a Dunántúlra, érintkezik Tolna megyével, magában foglalja a Gemenci Tájvédelmi Körzet egy részét. Az igen termékeny Bácskai löszhátság nyugati peremének és a Duna széles ártéri síkságának találkozásánál lévő magaspartra települt. Jó minőségű, gabonatermesztésre alkalmas bácskai földek miatt hívták a területet "Kincses Bácskának". Baja a három nagy tájegység, a Duna-ártér, a Kiskunsági homokhátság és a Felső-bácskai löszhát találkozásánál épült. A legfontosabb déli átkelőhely a Dunán. A Duna bal oldali mellékága a Sugovica (más néven Kamarás-Duna), amelynek keleti partján Baja belvárosa, nyugati partján pedig a kedvelt üdülőterület, a Petőfi-sziget fekszik; a kettőt híd köti össze. A Sugovica déli végén indul a Ferenc-csatorna. Itt helyezkedig el a KAJAK-KENU PONT vízitelepünk. A térség legértékesebb élővilága a vízi élőhelyekhez kötődik, lévén a terület egykor teljes kiterjedésében vízi világ volt. Mára kiterjedt területek állnak védelem alatt: a Gemenci Erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) része. Baja fő vonzerejét a természeti és gasztronómiai érzékek jelentik: a Duna és mellékágai, illetve holtágai; Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, a Gemenci erdő; valamint a gasztronómia unikuma, a bajai hallászlé. A Sugovica (Kamarás-Duna) kiránduló és sportolásra is alkalmas hely. Igazi mediterrán hely a város. A Petőfi-szigetet körül öleli a Sugovica, melyet körbe evezve egy 5 km-es lasszót teszünk meg a víziteleptől a Türr - kilátóig, innen a homokos szabadstrand mellett haladunk el, majd Európa 2. legszebb tere a Szentháromság tér alatt érünk vissza a kiinduló helyünkhöz. Kiváló terep egy kezdő, vízitúrázásban még nem jártas csoport részére és azoknak is, akik rendszeresen sportolnak, túráznak.

A túrát 2 távon lehet teljesíteni:

A teljesen kezdők (gyermekes családok, SUP, stb) a rövidebb 3 km-es távon túráznak (körbe a szigetet).

A gyakorlottabbak (sárkányhajóval, saját eszközzel, stb) a fentebb említett lasszó kört (5 km) evezik körbe.

Eszközhasználat:

Saját eszközzel érkezők (túrakajak, túrakenu, SUP, surfski, sárkányhajó).

A helyszínen adunk (INGYENESEN) felszerelést (előre bejelentkezés alapján).

Választható eszközök:

  1. egyes túrakajak
  2. páros túrakajak
  3. hármas túrakajak
  4. négyes túrakenu
  5. hatos túrakenu
  6. SUP
  7. sárkányhajó (10+1 és 20+1)

A korábban (jelentkezéskor) egyeztetett kajak-, kenu- SUP és sportfelszereléseket, mentőmellényeket a helyszínen adjuk a résztvevőknek.

Figyelem!

Korhatárok: 14 éves kor alatt nem lehet önállóan egyes hajóban vagy SUP-on evezni- még szülői kísérettel sem!

Ha pedig többen ülnek egy hajóban a kijelölt vezetőnek legalább a 16 éves kort be kell töltenie és alkalmasnak kell lennie a „hajózásra” (alkohol mentesen!).

18 éves kor alatt a mentőmellény használata KÖTELEZŐ!

Programok

A túrák minden órában indulnak:

10:00 5 km lasszó

11:00 3 km sziget kerülés

13:00 3 km sziget kerülés

14:00 5 km lasszó

15:00 3 km sziget kerülés

16:00 3 km sziget kerüléés

Az indulás előtt fél órával mindenki legyen a helyszínen és vegye át a túraeszközét!

Az előre regisztrálók ajándékot kapnak!

Az 5 km-es lasszó túra az 5 próba része!

Kiegészítő programok:

  1. gyermekfelügyelet (játékos)
  2. ugrálóvár
  3. kézműves foglalkozások
  4. arcfestés

Jelentkezés:

bajaivizisport@gmail.com
+36 30 682 9054

https://forms.gle/cdkVNiNic6GAQKxU7

Nyárindító vízitúra a Sugovicán – Nagy Vízreszállás